Att studera vidare

Ny student

Att vara ny student innebär en del förändringar. För många studenter innebär det att man kanske har flyttat hemifrån och till en ny stad. Att studera på högskolan/ universitetet kommer även innebära att du måste strukturera och planera för dina studier. Du kommer behöva köpa in kurslitteratur som hör till din utbildning. Detta kan du antingen göra på högskolan eller i bokhandeln. Det billigaste och miljövänligaste alternativet är att köpa begagnat. Det kan man göra på: www.bokborsen.se eller www.studentapan.se
 

Under studierna

Att vara student innebär att du kommer behöva avsätta mycket tid för att studera. Ibland kommer du gå på föreläsningar, ibland ska du göra olika typer av inlämningar. På högskolan gör man tentor, dvs prov på det som du lärt dig. Det är väldigt vanligt med salstentor. Då sitter man många studenter i exempelvis en aula. Du kommer behöva visa din legitimation innan provet börjar och i salen kommer det finnas provvakter.
Under studierna finns det också tid då man kan hitta på sociala saker. Exempelvis har vissa lärosäten olika kårer man kan engagera sig i. Kårerna brukar ha pubkvällar, filmvisning, olika idrottsaktiviteter. Detta är ett bra tillfälle att hitta nya bekantskaper.

Flytta hemifrån

När det är dags för högskolestudier är det vanligt att man flyttar hemifrån. Det innebär en del förändringar för dig. Du behöver dessutom, i god tid, börja söka efter nytt boende. Det vanligaste för en student är att man ställer sig i kö för en studentbostad. Detta är något de flesta städer med högskolor eller universitet har. På en del platser är man garanterad bostad vid studieplats, andra behöver man stå i kö för bostad. Oftast hittar du mer information om studentbostad på din högskolas hemsida.

Bostadsguide, hur du söker och hittar bostad

Det finns olika sätt att hitta bostad. Det kan exempelvis vara genom fastighetsbolag som finns där man bor, genom vänner och bekanta eller genom privata aktörer.
På www.blocket.se finns alla typer av boenden, om man vill hyra eller köpa.

Hyra, köpa bostad och dess regler

Det finns andra sätt att ordna med ny bostad. Man kan till exempel hyra en vanlig lägenhet, som inte är en studentlägenhet. Dessa kan man hitta på kommunens hemsida.
För att hyra en lägenhet krävs följande:
Att du är 18 år, inga skulder eller betalningsanmärkningar, ett svenskt personnummer och en hemförsäkring. De flesta hyresvärdar brukar godkänna CSN- bidrag som inkomstkälla.
Det kan också vara så att du funderar på att köpa en bostad. Detta kan vara svårt då de flesta bostadsköp kräver banklån. Är du dessutom 18 så kommer banken att kräva borgensman vid ett eventuellt lån. Detta innebär att någon nära anhörig ( oftast förälder) går in som borgenär för dig. Skulle det uppstå en situation där du inte kan betala av ditt banklån, då är borgenären tvungen att betala.

CV, jobbansökan och intervju

När det är dags att söka jobb är det bra att ha skrivit klart sitt cv. Cv är ett dokument som du skriver in alla dina meriter i. Det brukar innehålla:
Vilka utbildningar du har gått samt hur långa de var och på vilken skola.
Om du har examen.
Vilka språkkunskaper du har.
Om du har körkort.
Datorvana ( ibland vill man även veta vilka program man har kompetens i)
När man skrivit sitt cv brukar man även skriva ett personligt brev. I det dokumentet beskriver du mer personligt vem du är, varför just detta jobbet skulle passa dig samt kontaktuppgifter. I det personliga brevet ska man mer visa hur kompetent man är för just detta jobbet. Det kan då vara bra att använda lite värdeord: flexibel, kreativ, noggrann, lojal, lösningsorienterad, glad etc.
När du blir kallad till intervju är det viktigt med förberedelser. Ibland är det bra att ha läst in sig lite på just det företaget du söker jobb på. Det kommer ge ett mer seriöst intryck av dig när du möter arbetsgivaren.

Rekrytering

Rekrytering betyder att du kan komma att bli anställd. Som anställd, under dina studier, är det viktigt att du tänker på följande:
Att du inte överstiger gränsen/ nivån för inkomst så du inte förlorar ditt CSN- bidrag. Det är viktigt att du meddelar CSN direkt ( www.csn.se)
Att du är försäkrad på din arbetsplats.
Tjänar du mindre än 20431:-/ år, behöver du inte betala någon skatt.

Examen

När du har fullgjort din utbildningstid är det dags för din examen. Det betyder att du är klar och för många betyder det att man ska söka jobb, ibland för första gången.