Högskoleingenjörsutbildning

Vill du ha en stor arbetsmarknad att välja i när du är klar med studierna? Är du på jakt efter ett arbete där arbetsuppgifterna varierar väldigt mycket beroende på inriktning, verksamhet och yrkeserfarenhet? Då kanske högskoleingenjör är något för dig!

Utbildningens längd

Högskoleingenjörsutbildningen omfattar 180 poäng vilket är det samma som tre år. Efter dessa tre år får man en yrkesexamen på grundnivå.

Inriktningar & vidareutbildning

Vägen mot en högskoleingenjörsexamen kan bedrivas inom en stor mängd teknikområden. Alternativ med så kallad öppen ingång finns också, där studenterna under ett första år läser samma grundläggande kurser som övriga högskoleingenjörsstudenter.Ofta kan man också välja att läsa ett tekniskt basår för att komplettera upp sina gymnasiebetyg i den mån det behövs. Efter vissa kompletteringar finns även ofta möjlighet att läsa vidare till en civilingenjörsexamen på samma eller annan högskola. Annars kan vidare studier ske mot en masterexamen (1 eller 2 år). För generell information om utbildningssystemet, se även det inledande avsnittet om högskolestudier.

 

Arbeta som högskoleingenjör

Som högskoleingenjör arbetar man bland annat med olika former av tekniskt utvecklings och konstruktionsarbete. Oftast arbetar man nära verksamheten och då ofta i samarbete med civilingenjörer och andra yrkesgrupper. På den privata arbetsmarknaden arbetar många inom industri- och konsultföretag inom till exempel data, mekanik, el och bygg. Statligt anställda högskoleingenjörer arbetar ofta inom de affärsdrivande verken. Inom den kommunala sektorn arbetar ingenjörer främst med stadsbyggnad, energiförsörjning och fastigheter. Ingenjörsyrket är i hög grad internationellt. Många gånger så arbetar man som anställd i Sverige vid ett internationellt företag eller på ett svenskt företag i utlandet. I Sverige finns idag ca 40 000 yrkesverksamma högskoleingenjörer.

Löner för högskoleingenjörer

  • Ingångslön: 24 000–30 000, med median på 26 000 kr.
  • Medianlön, 10 års erfarenhet: 37 000 kr.

Arbetsmarknad

  • För nyutexaminerade: Balanserad efterfrågan
  • För erfarna: Balanserad efterfrågan