Arbetsformerna inom läkarutbildningen är utformade för att stimulera till självständig aktivitet och djupinlärning hos de studerande. Det blir vanligare och vanligare med studier på egen hand men också grupparbeten ökar.
Utbildningens längd
Läkarutbildningen omfattar 330 poäng vilket är det samma som fem och ett halvt år. AT (Allmäntjänstgöring) omfattar normalt 18–21 månader. ST (Specialiseringstjänstgöring) pågår under minst fem år. För att bli specialist behöver man alltså studera i ca 12–13 år totalt.
Inriktningar & vidareutbildning
AT avslutas med ett prov, AT-provet, och efter godkänt prov erhålls läkarlegitimation av Socialstyrelsen. Efter avklarad legitimering påbörjar läkaren specialiseringstjänstgöringen (ST). Det är under ST som läkaren riktar in sig på ett specifikt område, medicinsk specialitet. Socialstyrelsen har fastställt målbeskrivningar för varje medicinsk specialitet. Dessa anger vilka kunskaper och färdigheter en läkare ska besitta för att få specialistkompetens. Det krävs minst fem år att uppnå specialistkompetens. Under AT och ST erhåller läkaren lön.
Arbeta som läkare
I Sverige finns det idag ca 30 000 yrkesverksamma läkare. Det är inte ovanligt att man läser till läkare på utländska universitet. Många av dessa återkommer till Sverige efter examen för att arbeta som läkare. De allra flesta läkare i Sverige (ca 80 %) är anställda av landsting och kommuner vid vårdcentraler och sjukhus. Resterande 20 % är t ex privatpraktiserande läkare, företagsläkare och forskande och undervisande läkare. De flesta blir så småningom specialistläkare. I Sverige finns 56 specialiteter att arbeta inom för dig som specialist. De största specialiteterna är internmedicin, allmänmedicin, kirurgi, psykiatri, barn- och ungdomsmedicin, gynekologi, anestesi och intensivvård samt ortopedi. Utbildningen är också en väldigt bra grund för den som vill göra karriär inom läkemedelsindustrin, miljö- och hälsovårdsarbete och hälso- och sjukvårdsadministration.
Löner för läkare
- Ingångslön: Varierar då enskild lönesättning tillämpas
Medianlöner efter läkarinriktning
- AT: 29 100 kr
- ST: 40 500 kr
- Färdig specialistläkare: 54 800 kr
- Överläkare: 65 600 kr
Arbetsmarknad
- För nyutexaminerade: Balanserad efterfrågan
- För erfarna: Hög efterfrågan