Studentjobb och deltidsjobb

Många elever drömmer om tiden efter studenten när man äntligen “blir fri” från plugget, men det gäller också att ha en plan efter studenten och gärna i god tid innan det är dags.

Till exempel genom ett studentjobb eller extrajobb under gymnasietiden eller att ha förberett ett deltidsjobb efteråt. Här delar vi våra bästa tips till dig som ska söka deltidsjobb!

Söka deltidsjobb– 4 tips som hjälper dig att lyckas

1.Fundera på vad du vill göra

Innan du börjar söka jobb är det viktigt att du tar reda på vad du vill göra. Fundera på vad du tycker är roligt och vad du hade kunnat tänka dig att jobba med. Formulera därefter en ansökan utefter det. Många deltidsjobb finns exempelvis i butik, på caféer och restauranger eller inom hemtjänsten. Valmöjligheterna är många, det gäller bara att du hittar något du tycker är roligt! Känns det svårt att veta vad som kan vara roligt att jobba med? Börja då i andra änden och fundera på vad du inte vill jobba med, så har du i alla fall det klart för dig och kan sålla bort den typen av jobb.

2.Anpassa din ansökan efter tjänsten

Scanna igenom jobbannonsen ordentligt och försök hitta nyckelpunkterna i ansökan och lista ut vad som verkar vara viktigt för arbetsgivaren. Därefter ska du anpassa din ansökan till tjänsten genom att försöka motivera varför du är rätt person för tjänsten, till exempel genom att beskriva dina egenskaper och erfarenheter, och fokusera lite extra på det som matchar med vad arbetsgivaren verkar leta efter. Tänk på att läsa igenom din ansökan noggrant när du skrivit klart den och använd gärna Svenska.se eller annan uppslagsbok för att se så du stavar rätt på ord du är osäker på.

3. Sök flera deltidsjobb och var ute i god tid

Även om du bara hittar ett jobb som är drömjobbet är det viktigt att du ändå söker flera tjänster. Du kan inte förlita dig på att du kommer få första bästa jobbet, utan det är viktigt att ha en back up-plan om det skulle vara så att du inte får drömjobbet. Söker du exempelvis butiksjobb kan du se till att söka flera liknande jobb och återanvända din jobbansökan (även om du såklart bör modifiera den lite). Tänk också på att ju tidigare du börjar söka deltidsjobb, desto större är chansen för att du kommer få ett! Under våren är det exempelvis många studenter som söker deltidsjobb och extrajobb.

4. Använd nischade sajter för att söka deltidsjobb

I dag finns det så många möjligheter när det kommer till att söka deltidsjobb med tanke på att de allra flesta jobb söks online. Tänk därför på att leta upp de rätta sajterna, för i dag finns det nischade sajter för att söka deltidsjobb. Deltidsjobb.nu är ett exempel på en sådan sajt där du enbart kan söka deltidsjobb. De samlar mängder av lediga deltidsjobb runtom i hela Sverige. Andra exempel på sådana sajter är Ledigajobb.se som också har en egen sida för deltidsjobb och dig som vill söka ett jobb på deltid. Principen är densamma om du vill söka extrajobb, då har exempelvis Ledigajobb.se också en sida för enbart extrajobb för dig som vill jobba helger eller på kvällstid. De listar extrajobb inom flera olika kategorier och vi är övertygade om att du kan hitta något där.

Vanliga frågor

Här svarar vi på de vanligaste frågorna om studentjobb, extrajobb och deltidsjobb. Förhoppningsvis kan du ha nytta av svaren och ta hjälp av dem i ditt jobbsökande!

Vad är deltidsjobb?


Ett deltidsjobb innebär ett arbete där man jobbar 25, 50 eller 70 procent av en heltidstjänst (som är på 100 procent och brukar ligga på 40 timmar i veckan). Deltidsjobb är vanligt i klädbutiker, mataffärer eller på caféer och restauranger som har öppet kvällar och helger. Ett deltidsjobb är därför perfekt för dig som student, eftersom det ofta kan kombineras med studierna på ett väldigt bra sätt. Ett deltidsjobb är också en bra introduktion till arbetslivet och ett sätt för studenter att få arbetslivserfarenhet.

Är extrajobb och deltidsjobb samma sak?


Ja på sätt och vis kan man säga att extrajobb och deltidsjobb innebär samma sak, bara att det är lite olika sätt att uttrycka det på. Ett extrajobb, precis som ett deltidsjobb, är ofta ett jobb som innebär att man jobbar extra utöver sin vanliga sysselsättning (till exempel om man går i skolan) och jobbar extra på helger eller kvällar. Ett extrajobb innebär ofta att man jobbar på timmar (till exempel att man jobbar 8 timmar i veckan) eller vid behov (till exempel vid jul- och nyår) och ett deltidsjobb brukar innebära att man jobbar på en viss procent (25, 50 eller 75 procent av en heltidstjänst på 100 procent). På Handels.se kan du läsa mer om olika anställningsformer.

Hur får man deltidsjobb?


Precis som vilket annat jobb som helst får du ett deltidsjobb genom att söka det. Du kan ta hjälp av våra tips ovan med hur du ska tänka när du ska söka deltidsjobb och vilka sajter du kan använda. Utöver det kan du tänka på att:

  1. Söka deltidsjobb som är realistiska, det vill säga att du har de kvalifikationer som krävs för att få jobbet.
  2. Söker flera jobb, inte bara ett. Ju fler jobb du söker desto större chans kommer du ha att få något av dem.
  3. Lägg tid på din ansökan. Genom att skriva en riktigt bra jobbansökan har du större chans att sticka ut från de andra sökande och vara den som får jobbet! En bra och välskriven ansökan visar också att du verkligen är intresserad av jobbet.

Deltidsjobb – hur många timmar?


Hur många timmar ett deltidsjobb är på beror på hur många procent man jobbar på, då ett deltidsjobb ofta innebär att man jobbar 25, 50 eller 75 procent av en heltidstjänst (som är på 40 timmar i veckan). Ett deltidsjobb kan därför vara på följande timmar:

  • Ett deltidsjobb på 75 % motsvarar 30 timmar i veckan
  • Ett deltidsjobb på 50 % motsvarar 20 timmar i veckan
  • Ett deltidsjobb på 25 % motsvarar 10 timmar i veckan

Du kan läsa mer om arbetstid på Expowera.se för ytterligare information.