En apotekare kan arbeta med allt från forskning, utveckling, tillverkning, beredning och expediering av läkemedel och med uppföljning av läkemedelsanvändning. Apotekare arbetar på myndigheter, universitet, företag inom life science-branschen, apotek och inom hälso- och sjukvården.
Under utbildningen lär man sig om forskning kring nya läkemedel, vad de innehåller och hur man tillverkar dem. Under utbildningen får man också veta hur läkemedel påverkar kroppen och hur de påverkar varandra.
När man är klar med utbildningen och har avlagt apotekarexamen vänder man sig till socialstyrelsen för att ansöka om legitimation för att få arbeta som apotekare.
Inriktningar & vidareutbildningar
Sedan hösten 2006 finns det en specialistutbildning inom klinisk farmaci vid Uppsala Universitet som är på avancerad nivå. Detta innebär att man läser ett år extra och kursen kan läsas av dem som har apotekare- eller farmacie magisterexamen.
Apotekarutbildningen är forskarberättigande. Med andra ord kan du om du vill fortsätta med doktorandstudier efter avlagd examen. Efter avlagd doktorsexamen kan man t.ex. arbeta inom läkemedelsindustrin eller som lärare/forskare vid universitetet.
Att arbeta som apotekare
Vill du bli samhällets läkemedelsexpert? Att arbeta som apotekare innebär att man bland annat arbetar med forskning och utbildning inom läkemedelsindustrin. Man sysslar också med information om läkemedel till patienter men också till läkare. Att arbeta med kontroll av läkemedel finns också på listan av uppgifter för en apotekare.
Arbetsplatserna varierar ordentligt. Arbetet kan vara förlagt inom myndigheter, på sjukhus, på apotek, inom läkemedelsindustrin och på landsting.
Apotekare på myndigheter – Ofta arbetar man då på läkemedelsverket med att kontrollera arbetet på apotek och inom läkemedelsindustrin.
Apotekare på sjukhus – Ofta ansvarar apotekaren för att det ska finnas läkemedel på sjukhuset, man ansvarar också för leveranserna av mediciner från apoteken. En viktig del i arbetet på sjukhus är att informera om de olika läkemedlen för sjukhuspersonalen, hur de används och hur man hanterar dem på ett säkert sätt. I en del fall arbetar man med forskning eller så arbetar man i grupp med läkare för att effektivisera patienters medicinering.
Apotekare på apotek – På apoteket fungerar apotekaren ofta i rollen som arbetsledare eller med andra specialiserade uppgifter. Man är även rådgivare till kunderna och utbildar övrig personal och sjukvårdspersonal.
Apotekare inom läkemedelsindustrin – Inom läkemedelsindustrin är arbetsuppgifterna väldigt många. Bland annat kan man vara med och ansvara för forskning om och tillverkning, registrering och marknadsföring av nya läkemedel.
Apotekare på landsting – Fler och fler landsting har apotekare i sin stab. Dessa ansvarar för läkemedelsförsörjningen till sjukhusen men arbetar också på exempelvis läkemedelsinformationscentraler. En del apotekare arbetar också som lärare på farmacevtiska utbildningar.
Det finns idag över 2 500 yrkesverksamma apotekare i Sverige.
Studielängd: 5 år Studietakt: 100% Pris: Eget köp av läroböcker & CSN-berättigad Lön: Marknadslönen 2024 för apotekare ligger mellan 34 000 och 50 000 kronor per månad.
Lägg till en recension