10 vanliga studentmisstag - och hur du undviker de!

Tre frustrerade studenter under plugg – symboliserar vanliga studentmisstag som stress, prokrastinering och tentapanik.

Okej, let’s be real. Studentlivet är typ det bästa och sämsta som finns samtidigt? Man har frihet,  roliga fester och nya vänner, men också stress, samt brutalt mycket plugg och alltid för lite  pengar. Och alla gör misstag. Trust us. Men vi tänker att vi kan försöka undvika de värsta  tillsammans, så här kommer en lista på 10 vanliga studentmisstag – och hur du kan undvika de!

10 vanliga studentmisstag

1. Att vänta för länge med att söka jobb

”Jag fixar det sen!” … och plötsligt har alla tagit de schyssta extrajobben. Och du? Du lever på snabbnudlar och drömmer om en bättre ekonomi.

Så här löser du det:

Börja söka redan nu – framtida du kommer tacka dig.

Genom att börja tidigt kan du minska på stressen och du kommer att slippa paniken av att behöva hitta ett jobb i  sista minuten. Arbetsgivare uppskattar kandidater som visar initiativförmåga och engagemang, samt tidigare arbetslivserfarenhet kan göra dig mycket mer attraktiv för framtida arbetsgivare.
Tips: sök på extrajobb för studenter i din stad, ibland finns guldkorn gömda på mindre plattformar!

Registrera dig på bemanningsföretag och håll koll på lokala jobb.

Dessa företag fungerar som en bro mellan dig och de potentiella arbetsgivare.  

Du kan få tillgångar till dolda jobb om du registrerar dig hos de. Dessutom så annonserar inte alla företag ut  lediga tjänster offentligt, de använder bemanningsföretag för rekrytering. 

Du får chansen att utöka ditt nätverk hos olika arbetsgivare. Och det tillkommer med flexibilitet, du kan själv  välja uppdrag som passar dina studier samt scheman. Skriv gärna in “extrajobb + din stad” i Google Alerts, så får du uppdateringar direkt till din mail.

Spana in vår artikel “ Är extrajobb och deltidsjobb samma sak? ” om fördelarna med extrajobb.

Fixa en LinkedIn-profil – det är inte bara för gamla gubbar och tanter på kontoret, vi lovar. 

För att bygga ett professionellt nätverk är LinkedIn ett  kraftfullt verktyg samt för att öka dina jobbmöjligheter.  När du har skapat en LinkedIn-profil kan du synas för rekryterare och många arbetsgivare använder LinkedIn för att hitta potentiella kandidater. I din profil kan du visa dina erfarenheter, utbildningar och kompetenser på ett  strukturerat sätt. Genom att nätverka och koppla upp dig med branschfolk kan du få insikter, tips och råd om  jobbmöjligheter. En optimerad LinkedIn profil ökar också din synlighet i sökningar som “student + deltidsjobb” eller “praktikplats”.

2. Att missa ansökningsdatum till universitet/högskola

Du har säkert tänkt: ”Ameh, jag har ju koll”. Spoiler: det hade du inte. Och nu måste du vänta ett helt  år… grattis.

Så här löser du det:

Skriv in alla viktiga datum i mobilen, datorn, din kalender – överallt!

I Antagning.se så har de fasta tider, deadlines och de kommer snabbare än vad du tror. Skriv upp 15 april (för  höstterminen) och 15 oktober (för vårterminen) i alla dina kalendrar. Ställ in alarm! Det tar ca 30 sekunder och kan  rädda dig från ett års väntan.

Påminn dig själv med ett alarm cirka tre veckor innan deadline.

Sätt den första påminnelsen en månad innan, en till två veckor innan och sen en panik påminnelse tre dagar innan.
Följ oss på Instagram, vi hjälper dig att komma ihåg! Där lägger vi upp alla viktiga datum och deadlines.

Sök hellre för tidigt än för sent. 

Är du osäker på vad du ska söka till? Sök ändå! Fram till den sista kompletterings datumet kan du alltid ändra  din anmälan. Det är alltid bättre att ha en plats och sedan välja än att stå där och ångra dig.
Läs mer om hur ansökningsprocessen funkar i vår artikel “Anmälan och antagning till högskola och  universitet i Sverige”.

3. Att ha NOLL koll på ekonomin

Du fick CSN och kände dig som en miljardär i två veckor… sen var det typ ”kan man leva på en  banan och lite luft?”.

Så här löser du det:

Lägg upp en budget – hyra, mat, nöjen, shopping.

Vi vet, budget låter tråkigt, men det tar bara 5 minuter och det kommer definitivt att rädda dig från att käka  snabbnudlar hela månaden. Om du inte vill använda Excel så finns det massor med budget-appar (exempel:  Dreams, Tink eller Buddy) som du kan använda för att hålla koll på vart pengarna går. Tips på hur du maxar din CSN pengar, kollar in “Studentekonomi”. 

Ha ett litet ”försvarskonto” så du inte hamnar på minus. 

Sätt undan minst 100kr/mån på ett separat sparkonto. Det kanske låter lite men det är den pengapuff som  kommer rädda dig när tvättmedlet tar slut, eller om du råkar spräcka din mobilskärm.

Impulsköp? No no. Lär dig av dina misstag, snälla! 

Det är väldigt lätt att tänka “JAG BEHÖVER DEN HÄR JACKAN!” när CSN har kommit in, men två-tre veckor  senare gråter du över ditt tomma bankkonto. Testa “72 timmarsregeln” – om du fortfarande vill ha något efter  3 dagar, då är det ett genomtänkt köp, annars var det bara hjärnspöken.

4. Att skjuta upp plugget tills det är FÖR sent

Man tänker alltid: ”Jag börjar imorgon” i ca tre månader. Sen är det kvällen innan tentan och du  försöker trycka in en hel kurs på en natt. Nej nej nej.

Så här löser du det:

Plugga lite varje dag – även om det är bara 15 min! 

Dela upp pluggandet i mindre och dagliga pass, det kommer att hjälpa dig att undvika sista-minuten-stressen.  Det är som att äta en hel elefant – fast en tugga i taget.

Testa Pomodoro-metoden: 25 min plugg, 5 min TikTok och Instagram-scroll.

Pomodoro-tekniken hjälper dig att hålla fokus, samt ger dig regelbundna pauser för att undvika utbrändhet.
Sätt en timer på 25 minuter för intensiv pluggande, följt av en 5 minuters paus för att kolla i sociala medier eller sträcka på benen.

Kolla gamla tentor – lär dig exakt vad som brukar komma. 

Att kolla igenom gamla tentor ger dig en uppfattning på hur en tenta är upplagt, om frågetyper och ämnen som  ofta dyker upp. Det är som att få en sneak peek på vad som väntar.

5. Att skita i att nätverka

”Jag fixar kontakter sen.” Okej, men när ”sen” kommer och du behöver ett jobb – då är det lite sent att  börja mingla.

Så här löser du det:

Gå på karriärmässor och konversera med folk.

På karriärmässor kan du träffa potentiella arbetsgivare, samt att det håller dig intressant och aktuell och där  hittar du också personer med uppdaterad kompetens att rekrytera.

Skapa en LinkedIn-profil och lägg till dina föreläsare, studiekamrater och typ…  ALLA du känner.

Som vi nämnde också i “Punkt 1” att ha en komplett professionell profil, med erfarenheter och beskrivning, det kommer att göra dig synlig för rekryterare samt hjälpa dig att bygga ett större och starkare nätverk.

Gå med i en studentförening – det är både kul och grymt för framtiden!

Att engagera sig i studentföreningar ger dig möjlighet att träffa likasinnade, utveckla nya färdigheter och utöka  ditt nätverk. Dessa kontakter kan bli ovärderliga när du senare söker jobb eller behöver råd i din karriär.

6. Att skippa föreläsningar och tro att man ”kan läsa hemma”

Den här är för klassisk. ”Äsch, jag kollar på slidesen senare!” Fast du gör inte det. Och sedan blir det:  ”Vänta, vad var ens kursen om?”

Så här löser du det:

GÅ PÅ FÖRELÄSNINGEN – ja, även om du bara sitter där halvsovande.

Att närvara sig vid föreläsningar kommer att ge dig en strukturerad genomgång av kursmaterialet, samt  möjligheten till att fånga upp nyanser och exempel som inte alltid finns i kurslitteraturen. Det kan också dyka 

upp frågor som du har tänkt på som en annan student frågar föreläsaren om.

Ställ en fråga, även om det känns läskigt.

Att våga ställa frågor under föreläsningen kan fördjupa din förståelse och klargöra eventuella oklarheter. Det  kan också stimulera diskussioner som gynnar hela gruppen.

Missar du en föreläsning? Be en kompis skicka anteckningar!

Ibland är det oundvikligt att missa en föreläsning. Se därför till då att få anteckningar från en kurskamrat. Det  hjälper dig att hålla dig à jour med kursmaterialet och säkerställer att du inte missar viktig information.  Göteborgs universitet rekommenderar att sammanfatta och reflektera över föreläsningsanteckningar för att  befästa kunskapen.

7. Att lida i tystnad i stället för att fråga om hjälp

Om du inte skulle förstå och inte säger något – hur ska någon veta att du behöver hjälp?

Så här löser du det:

Fråga föreläsare, äldre studenter eller studievägledare.

Dina föreläsare och studievägledare är där för att hjälpa dig. Om du skulle ha frågor eller behöver stöd, tveka  inte att kontakta de. Många universitet erbjuder även allmän studievägledning för både nuvarande och blivande  studenter.

Plugga i grupp – det blir typ alltid bättre (och roligare!).

Att studera tillsammans med andra kan ge nya perspektiv och göra lärandet mer engagerande. Genom att  diskutera och förklara koncept för varandra fördjupar ni er förståelse. Det är också ett utmärkt sätt att hålla  motivationen uppe och göra studierna mindre ensamma.

YouTube och Quizlet är dina bästa vänner.

Online resurser som YouTube och Quizlet kan vara ovärderliga för att förstå komplexa ämnen. YouTube  erbjuder en mängd utbildnings kanaler som förklarar allt från matematik till litteratur på ett lättförståeligt sätt.  Quizlet hjälper dig att skapa digitala flashcards för effektiv repetition. Dessa verktyg kan komplettera din  inlärning och erbjuda alternativa sätt att ta till sig information.

8. Att försöka göra ALLT och sedan krascha

”Jag pluggar 100 %, jobbar extra, tränar varje dag och har ett socialt liv!” Okej superhjälte, vi får se hur länge det håller.

Så här löser du det:

Välj dina strider – vad är viktigast just nu?

Försök att identifiera och fokusera på de mest kritiska uppgifterna för stunden. Enligt ”Din psykiska hälsa”,  genom att prioritera, kommer det att hjälpa dig att hantera arbetsbelastningen och minskar risken för stress.

Lär dig att säga NEJ – du behöver inte vara med på allt.

Att kunna säga nej är en viktig färdighet för att undvika överbelastning. Genom att sätta gränser skyddar du din  egen hälsa och välmående.

Vila är också produktivt. Punkt.

Återhämtning är avgörande för att kunna prestera på lång sikt. Se till att prioritera sömn och avkoppling för att  undvika utmattning.

9. Att tro att alla andra har koll (när de egentligen inte har det)

Alla ser ut som de har stenkoll… men vi alla vet att det är en stor fet lögn.

Så här löser du det:

Jämför dig inte med andra – du kör ditt race!

Det är lätt att falla i fällan att jämföra sig med andra, men kom ihåg att alla har sina egna utmaningar och  osäkerheter. Fokusera på din egen resa och dina egna mål. Om du ständigt jämför dig med andra kan det leda till negativa känslor och minska självkänslan.

Snacka med andra studenter – alla känner exakt samma sak.

Öppna upp och prata med dina kurskamrater om dina känslor och upplevelser. Du kommer snabbt märka att  många känner likadant och delar dina osäkerheter. Denna gemenskap kan minska känslan av ensamhet och  stärka ert inbördes stöd.

Och kom ihåg: det är HELT okej att inte veta vad man gör.

Ingen förväntar sig att du ska ha alla svar direkt. Att vara student handlar om att lära sig, växa och utvecklas.  Acceptera att det är en del av processen att ibland känna sig osäker eller vilse. Det viktiga är att du fortsätter  framåt och söker stöd när det behövs.

10. Att glömma bort att ha kul

Alltså, ja, du är där för att plugga – men det här är också en SJUKT rolig tid i ditt liv! Du har frihet, vänner, studentfester och sena nätter – och tro oss, du vill inte sitta där vid examen och inse att du bara pluggat och stressat sönder.

Så här löser du det:

Gå på studentfester, evenemang och sittningar.

JA, du får gå ut en onsdag! JA, du kan unna dig en sittning med snapsvisor och fuldans! Studietiden handlar  lika mycket om att träffa nya människor och skapa minnen, som att få bra betyg. För ingen minns exakt  vilket betyg du fick på en tenta – men du kommer minnas de där episka kvällarna och spontana roadtripsen för alltid.

Om du kan – res utomlands på utbyte eller praktik!

Om du har chansen att plugga eller praktisera utomlands – GÖR DET! Det är en once in a lifetime grej att få  testa ett nytt land, en ny kultur och kanske till och med lära dig beställa kaffe på spanska (eller åtminstone fejka  det). Plus, det ser sinnessjukt bra ut på CV:t.

Balansera plugg och nöje. Livet är mer än bara tentor.

Så här är grejen – ett liv i balans är ett BRA liv. Plugga hårt, men lämna plats för skratt, vänner och kaosiga  pizzakvällar efter kl. 02.00. Stressa inte sönder dig själv, för mental hälsa och välmående är lika viktigt som  att klara kursen.

Och kom ihåg: Studentlivet är en era du ALDRIG får tillbaka.

Så lev, skratta, plugga smart – och NJUT.

Och med det sagt…

*GRATTIS, du har nu fått en crash course i att inte göra de 10 vanligaste student-felen!*

Och nu till dig – vilket av dessa misstag har du gjort?
Följ gärna oss på Instagram och Facebook och dela dina egna erfarenheter!